sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Erikoiskahvit

ERIKOISKAHVIT


"Ammattitaidolla valmistettu kahvipohjainen juoma, joka erottuu normaalisti tarjolla olevista kahvijuomista yksilöllisyydellään, laadukkuudellaan, 
ominaistuoksullaan ja persoonallisuudellaan. "


Erikoiskahvi on valmistettu pavuista, jotka on kasvatettu määritellyllä alueella ja jotka ovat korkealaatuisinta, täysin virheetöntä kahvia, joka on laadukkaasti paahdettu, varastoitu ja valmistettu ja jonka maku on erityisen hyvä.


Kuvahaun tulos haulle erikoiskahvit
Erikoiskahveiksi luetaan myös muut kuin espressokahvit, mutta Suomessa erikoiskahvi-nimitystä käytetään edelleenkin laajalti nimenomaan espressosta ja sen johdannaisista.


Valmistus

  • Kaikki espressopohjaiset kahvit valmistetaan tilauksesta ja tarjoillaan välittömästi.
  • Espresson ja cappuccinon valmistamiseen on olemassa suuntaa antavat kansainväliset standardit. Muut juomat valmistetaan "talon tapaan". 
  • Maitovaahdon oikea tarjoilulämpötila on 65 C.
  • Espresso ja Cappuccino tarjoillaan yleensä perinteisistä kupeistaan toisin kuin erikoiskahvijuomat, joissa päästetään mielikuvitus valloilleen. Astiat, mausteet ja koristeet saavat olla hyvin näyttäviä, jopa erikoisiakin, kunhan säilyttää juoman nautittavuuden ja kahvin maun. Olennaista on toimiva kokonaisuus, joka kunnioittaa raaka-ainetta - kahvia. 

Kuvahaun tulos haulle erikoiskahvitEspresson valmistaminen (yksi espressoannos on n. 2,5-3,5)



  • kahvijauhetta haluttu määrä (tämä riippuu käytettävästä kahvista sekä juoman pituudesta)
  • n. 15 kg tamppaus (tämä riippuu halutusta lopputuloksesta, olennaista on, että tamppaus on tasainen)
  • suodatusveden lämpötila 88-92 astetta
  • suodatuspaine 9 bar (paineprofiloinnissa tätä voidaan varioida) 
  • uutosaika 25–35 sekuntia (tämä riippuu käytettävästä kahvista sekä juoman pituudesta)
  • lämpimän hunajainen valuma
  • paksu tumman kultainen vaahtokerros eli crema (väri vaihtelee kahvin mukaan) 


Cappuccino

Klassinen cappuccino määritellään mm. seuraavasti: 150-180 ml kahvijuoma espressosta, höyrytetystä maidosta ja maitovaahdosta. Osien suhde on siis 1:1:1. Takavuosina juoman päälle ripoteltiin kaakaojauhetta - cappuccino on tarinan mukaan saanut nimensä kapusiinimunkkien ruskeasta hupusta. Nykyään cappuccinon päälle ei yleensä ripotella mitään, vaan ruskea ilme syntyy latte art -tyylillä valmistaen.

Caffé Latte - italialaisten aamupuuro

Espressoa vain nimeksi, maitoa sitäkin enemmän. Café au lait on eri asia: se on ranskalainen suuresta kulhosta tarjottava kahvi, jossa on puolet maitoa ja puolet esim. suodatin- tai pressokahvi

Americano - espresso amerikkalaisittain

Valmista espresso ja lisää siihen maun mukaan kuumaa vettä 2-10 cl. Tarjoillaan usein cappuccino-kupista

Macchiato - merkitty espresso

Espresso, jossa tilkka vaahdotettua maitoa. 


Kuvahaun tulos haulle kahvikone

Tarvittava laitteisto 

Lähtökohtana on espressokone, jotta juomien perusta; espresso, saadaan valmistettua oikein. Espressokoneen erottamana parina kulkee levyterillä tai kartioterillä varustettu papumylly. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti