tiistai 30. elokuuta 2016

Olut


OLUT:


Oluen tavalliset raaka-aineet ovat vesi, mallas, humala ja hiiva.

Yleistä oluesta:

    Kuvahaun tulos haulle olut
  • Olutta valmistetaan, eli pannaan viljakasveista ja käytetään hiivalla josta saadaan alkoholipitoisuus
  • Valmistusaineet ovat vaihdelleet paikallisten raaka-aineiden mukaan: Lähi-idässä ja Euroopassa suosituimpia ovat olleet ohra ja vehnä, Afrikassa hirssi ja durra, Aasiassa riisi ja Amerikoissa maissi
  • Mausteina on käytetty katajanmarjoja, inkivääriä, kuminaa, sahramia, korianteria, suomyrttiä ja muita yrttejä
  • Humalaa alettiin käyttää 800-luvulla, mutta se ylestyi vasta 1400-luvulla
  • Olutta valmistetaan kaikkialla maailmassa
  • Tunnettuja valmistajamaita ovat mm Belgia, Englanti, Kiina, Yhdysvallat, Tanska, Irlanti, Saksa ja Tšekki
  • Määrällisesti eniten olutta juodaan Kiinassa, mutta henkilömäärään suhteutettuna Tšekissä
  • Myös Suomi on perinteinen olutmaa
  • Puhekielessä siitä käytetään hyvin usein nimitystä kalja

Oluen valmistuksen kulku:

  1. Mallasohran mallastus idättämällä lämpötilaa säätäen
  2. Mallas kuivataan ja rouhitaan
  3. Rouhe mäskätään liottamalla 2 tuntia 65 asteessa (tärkkelys muuttuu sokeriksi)
  4. Mäski siivilöidään vierteeksi
  5. Vierre keitetään humalan kanssa 1-2h
  6. Vierre jäähdytetään ja hiiva lisätään käyisen aloittamiseksi : Pinta hiiva käy 3-4 vkr/ pohjahiiva käy noin viikon
  7. Kypsyttäminen tankeissa
  8. Pullotus tai tynnyröiminen

Kuvahaun tulos haulle oluen valmistus




Maltaat:


Vaaleat maltaat: 
Vaaleat maltaat ovat eniten käytettyjä oluenpanossa. Ne ovat vaaleita väriltään, ja niiden sokerinmuodostukseen tarvittava entsyymipitoisuus on suuri. Vaaleita maltaita ovat mm. pilsner- eli lagermaltaat, pale ale -maltaat, wienermaltaat, vehnämaltaat ja münchnermaltaat.

Kristallimaltaat:
Kuvahaun tulos haulle maltaatKristallimaltaat eli karamellimaltaita käytetään tummien oluiden valmistuksessa antamaan väriä, aromia ja runkoa.

Värimaltaat:
Värimaltaita käytetään erityisesti hyvin tummien oluiden, kuten portterin, valmistuksessa väriä ja kahvinpaahteista makua antamaan. Värimaltaita ovat mm. suklaamaltaat ja paahtomaltaat.


Oluttyypit:

  • Eri olut tyyppien erot eivät ole aina selvästi rajattuja eikä mitään kansainvälistä panimoita sitovaa ohjeistoa ole
  • Nykyinen oluiden tyyppiluokitus perustuu pitkälti olutasiantuntija Michael Jacksonin 1970-luvulla kirjoissaan kehittämään järjestelmään, jossa oluet jaetaan pääluokkiin käymistapansa mukaan
    • Oluen pääluokat ovat:
      • Pintahiivaoluet eli alet
      • Pohjahiivaoluet eli lagerit
      • Itsestään villihiivalla käyvät, "spontaanikäymisellä" valmistetut oluet, erityisesti lambicit
      • Myös japanilainen sake voidaan teknisesti laskea olueksi







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti