OLUT:
Oluen tavalliset raaka-aineet ovat vesi, mallas, humala ja hiiva.
Yleistä oluesta:
- Olutta valmistetaan, eli pannaan viljakasveista ja käytetään hiivalla josta saadaan alkoholipitoisuus
- Valmistusaineet ovat vaihdelleet paikallisten raaka-aineiden mukaan: Lähi-idässä ja Euroopassa suosituimpia ovat olleet ohra ja vehnä, Afrikassa hirssi ja durra, Aasiassa riisi ja Amerikoissa maissi
- Mausteina on käytetty katajanmarjoja, inkivääriä, kuminaa, sahramia, korianteria, suomyrttiä ja muita yrttejä
- Humalaa alettiin käyttää 800-luvulla, mutta se ylestyi vasta 1400-luvulla
- Olutta valmistetaan kaikkialla maailmassa
- Tunnettuja valmistajamaita ovat mm Belgia, Englanti, Kiina, Yhdysvallat, Tanska, Irlanti, Saksa ja Tšekki
- Määrällisesti eniten olutta juodaan Kiinassa, mutta henkilömäärään suhteutettuna Tšekissä
- Myös Suomi on perinteinen olutmaa
- Puhekielessä siitä käytetään hyvin usein nimitystä kalja
Oluen valmistuksen kulku:
- Mallasohran mallastus idättämällä lämpötilaa säätäen
- Mallas kuivataan ja rouhitaan
- Rouhe mäskätään liottamalla 2 tuntia 65 asteessa (tärkkelys muuttuu sokeriksi)
- Mäski siivilöidään vierteeksi
- Vierre keitetään humalan kanssa 1-2h
- Vierre jäähdytetään ja hiiva lisätään käyisen aloittamiseksi : Pinta hiiva käy 3-4 vkr/ pohjahiiva käy noin viikon
- Kypsyttäminen tankeissa
- Pullotus tai tynnyröiminen
Maltaat:
Vaaleat maltaat:
Vaaleat maltaat ovat eniten käytettyjä oluenpanossa. Ne ovat vaaleita väriltään, ja niiden sokerinmuodostukseen tarvittava entsyymipitoisuus on suuri. Vaaleita maltaita ovat mm. pilsner- eli lagermaltaat, pale ale -maltaat, wienermaltaat, vehnämaltaat ja münchnermaltaat.
Kristallimaltaat:

Värimaltaat:
Värimaltaita käytetään erityisesti hyvin tummien oluiden, kuten portterin, valmistuksessa väriä ja kahvinpaahteista makua antamaan. Värimaltaita ovat mm. suklaamaltaat ja paahtomaltaat.
Oluttyypit:
- Eri olut tyyppien erot eivät ole aina selvästi rajattuja eikä mitään kansainvälistä panimoita sitovaa ohjeistoa ole
- Nykyinen oluiden tyyppiluokitus perustuu pitkälti olutasiantuntija Michael Jacksonin 1970-luvulla kirjoissaan kehittämään järjestelmään, jossa oluet jaetaan pääluokkiin käymistapansa mukaan
- Oluen pääluokat ovat:
- Pintahiivaoluet eli alet
- Pohjahiivaoluet eli lagerit
- Itsestään villihiivalla käyvät, "spontaanikäymisellä" valmistetut oluet, erityisesti lambicit
- Myös japanilainen sake voidaan teknisesti laskea olueksi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti