Siideri:
" Siiderillä tarkoitetaan hedelmäviiniä, joka on valmistettu tuoreista tai kuivatuista omenoista tai päärynöistä tai niistä valmistetuista täysmehuista taikka täysmehutiivisteista ja jonka alkoholipitoisuus on enintään 8,5 tilavuusprosenttia. Siideristä, joka on valmistettupääasiassa päärynöistä tulee käyttää nimeä päärynäsiideri tai perry."
(Asetus alkoholijuomista ja väkiviinasta 22.12.1994/1344)
- Siideri on alkoholijuoma, jonka alkoholipitoisuus on yleensä 4,5-8 tilavuus%
- Se on valmistettu käymismenetelmän avulla joka omenasta tai päärynästä
- Suomessa siidereitä on paljon eri mauilla, esim kaneli, chili, vanilja, ananas, mango, salmiakki ja karpalo
- Voidaan luokitella kuiviin ja makeisiin
- Siideri sanalla on eri maissa hieman toisistaan poikkeavia merkityksiä;
- Perinteinen siideri valmistetaan antamalla tuoreen puristetun omenamehun käydä villihappojen avulla
- Länsi-Englannissa tuotettua siideri, vahvaa ja raikasta, paikalliset kutsuvat nimellä Scrumpy
- Siideristä voidaan tislata myös viinaa;
- Tunnetein näistä on calvados, tietyt ehdon täyttävä omenabrandy
- Suomessa ei ole aitosiideriperinnettä
- Suomessa valmistetut siiderit, kuten Upcider tai Golden Cap, ovat voimakkaasti sokeroituja tai makeutettuja
- Siideristä tuli Suomessa 90-luvun puolivälissä muotijuoma ja oluen kilpailija, koska sen makea maku oli enemmän monien nuorten ja naisten makuun
- Sitemmin siiderin suosio on tasaantunut ja saanut vakaan aseman suomalaisessa juomakulttuurissa
- Tyypillisesti siiderit, etenkin makeat, sisältävät jonkin verran enemmän energiaa kuin oluet
- Siiderin valmistajat ovat tuoneet markkinoille useita ns. kevytsiidereitä
Makeusastemerkinnät:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti