sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Gastronomisten sanojen taustaa


Keitä henkilöitä oli seuraavien ruokalajien taustalla?

Jäätelöä Melba:


  • saanut nimensä australialaisen oopperalaulaja Nelly Melban mukaan
  • Tämän jälkiruuan loihti Savoy-hotellin keittiömestari 1900-luvun alussa. 

Chateaubriand:

  • Pihvi on saanut nimensä ranskalaisen kirjailijan ja diplomaatin François-René de Chateaubriandin mukaan.
Kuhaa Walevska:

  • Kuha Walewskan ”äidiksi” on yleensä nimetty Napoleonin rakastajatar, puolalainen kreivitär Marie Walewska ja syntymäajankohdaksi 1850-luku
Stroganoff:

  • Liittyipä ruoka Stroganoffin sukuun tai keisarilliseen perheeseen, niin ruoan historia juontaa aina 1700-luvulle.
Kukkakaalia du Barry:

  • Madame du Barry oli 1700-luvulla elänyt aatelisnainen, titteliltään kreivitär ja asemaltaan Ranskan kuningas Ludvig XV:n viimeinen päärakastajatar.
Mazarinleivos:

  • Jules Mazarin, syntyjään Giulio Raimondo Mazzarino oli italialaissyntyinen ranskalaispoliitikko ja kardinaali, joka toimi kardinaali Richelieunseuraajana Ranskan pääministerinä vuodesta 1642 kuolemaansa asti.
Uppomunat Rossini:

  • Gioachino Antonio Rossini oli italialainen säveltäjä
Mornaykastike:

  • keksittiin Mornay herttuan pöydässä tarjoiltavaksi herkuksi, mikä se kyseinen herttua sitten niistä oli, siitä taas kiistellään.
Sacherkakku:

  • Ruhtinas Klemens Wenzel von Metternichin keittiömestari Franz Sacher kehitti kakun vuonna 1832
Oskarinleike:

  • ranskalainen keittiömestari Paul Edmund Malaine valmisti sen kuningas Oscar 2:n 25-vuotishallitsijajuhlaan.
Filé Wellington: 

  • Wellington herttuan mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti