Väkevät alkoholijuomat:
Vodkat ja viinat:
Vodkaa valmistetaan nykyään yleensä viljasta, mutta sitä voidaan tislata muistakin tärkkelystä sisältävistä aineksista.
Vodkan ja viinan ero on alkoholipitoisuudessa. Euroopan unionin määräysten mukaan vodkan minimivahvuus on 37,5 prosenttia. Kaikki alle sen on viinaa ja yli sen on virallisesti vodkaa.
Ginit ja maustetut viinat:
Gini on väkevä alkoholijuoma, joka valmistetaan tislaamalla viljasta ja katajanmarjoista. Katajanmarjat antavat ginille sen tunnistettavan ominaismaun. Nimensä gini on saanut latinan katajaa tarkoittavasta sanasta juniperus. Perinteisen ginin maku on hyvin kuiva; Englannissa kuiva gini tunnetaan nimellä London dry gin erotukseksi Plymouth ginistä, joka on makeampaa. Suomessa giniä käytetään alkuperäisen lonkeron ainesosana.

Maustetut viinat on yleisryhmä monenlaisille tisleille, jotka eivät maustamisen, kypsytyksen tai muun valmistusmenetelmän vuoksi sovi muihin alaluokkiin
Rommit:
Rommi on sokeriruo'osta valmistettava väkevä alkoholijuoma. Rommeja valmistetaan etenkin Karibianmeren alueella. Rommit jakautuvat kahteen pääluokkaan sen mukaan, onko ne valmistettu sokeriruo'on mehusta vai melassista. Rommin alkoholipitoisuus on tyypillisesti noin 40 prosenttia, mutta erityisväkevissä rommeissa se voi olla jopa 75.
Rommin valmistus alkoi vuonna 1493 eurooppalaisten tuodessa sokeriruo'on Karibialle, jossa se kasvoi erityisen hyvin. Karibianmeren saarilla aloitettiin sokerin valmistus ja huomattiin, että valmistuksessa jäljelle jäänyt melassi saatiin käymään. Käynyt melassi tislattiin ja tuloksena saatiin rommia.
Rommilla uskottiin olevan parantavia vaikutuksia ja sitä juotiin trooppisen ympäristön aiheuttamiin sairauksiin.
Konjakit:
Brandyt, armanjakit ja calvados
Brandy on yleisnimitys kypsytetystä viinitisleestä tehdyille väkeville alkoholijuomille. Viinin lisäksi brandya voidaan valmistaa pomacesta eli viinirypäleiden puristusjätteestä tai käyneestä hedelmämehusta.
Brandyn alalajeja ovat mm:
Calvados on omenabrandy, joka valmistetaan omenasiideristä tislaamalla ja puutynnyreissä kypsyttämällä. Calvadosta valmistetaan rajatuilla alueilla Normandiassa.
Konjakki valmistetaan Cognacin ympäristössä Ranskassa. Se tislataan kahdesti ja sen jälkeen kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kaksi vuotta.
Viskit:
Viski on viljasta tislaamalla valmistettu väkevä alkoholijuoma. Se on peräisin Britteinsaarilta; yleensä sen ajatellaan olevan kotoisin joko Skotlannista tai Irlannista. Säädösten mukaan viskinä voidaan pitää vähintään kolme vuotta vanhennettua 40 prosenttista juomaa.
Liköörit ja katkerot:
Likööri on alkoholijuoma, joka on usen makea ja vahva. Liköörillä on useita erilaisia valmistusmenetelmiä.
Likööriä käytetään muun muassa aterianjälkeisenä jälkiruokana ja cocktailien ainesosana. Likööreissä on tavallisesti runsaasti sokeria, jopa puoli kiloa litrassa.
Katkerot ovat katkeroiden maustejuurista tai kuorista uutetuilla katkeroaineilla maustettuja alkoholijuomia. Niiden maku on yleensä voimakkaan karvas ja alkoholipitoisuus vaihtelee 20-40 prosentissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti