Väkevät viinit
Väkevät viinit:

Madeira
Madeira on väkevä viini, joka valmistetaan Portugalille kuuluvalla Madeiran saarella. Sen alkoholipitoisuus on 18-21% ja väri rusehtavan keltainen. Madeira valmistetaan käymisteitse viinirypäleistä kuten tavallinenkin viini. Käyminen kuitenkin keskeytetään lisäämällä viiniin brandya. Käymisen jälkeen viini sijoitetaan lämmitettyyn tilaan (37-60 astetta) 3-6 kuukaudeksi.
Madeiraa on neljää päälaatua:
- makea malvasia
- puolimakea boal
- puolikuiva verdelho
- kuiva sercial
Makeuteen vaikuttavat sekä valmistuksessa käytetyt rypälelajikkeet että se, missä vaiheessa käyminen keskeytetään.

Portviini
Portviini on portugalilainen väkevä viini, useimmiten makea. Portviiniä käytetään erityisesti jälkiruokajuomana. Portviini valmistetaan Douron alueen paikallisrypälelajikkeista. Näitä ovat muun muassa Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca ja Tinta Cao. Portviiniin lisätään käymisen aikana 77-prosenttista alkoholia, jolloin käyminen keskeytyy ja viiniin jää jäljelle rypälesokeria, joka tekee juomasta makean. Yleensä viinin annetaan käydä 2-3 päivää ennen käymisen keskeyttämistä. Viiniin lisättävänä alkoholina käytetään korkealaatuista viinispriitä. Portviinin vahvuus on yleensä noin 20%. Portviiniä säilytetään ja kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kaksi vuotta, mutta usein vuosikymmeniä. Portviiniä nautitaan usein jälkiruokaviininä esimerkiksi juustojen, pähkinöiden, ja kuivattujen hedelmien kanssa. Punaisen portin tarjoilulämpötila 16-18 astetta, valkoinen tarjotaan viilennettynä.

Sherry
Sherry on väkevöity viini, jota valmistetaan Espanjassa, andalusialaisessa Jerez de la Fronteran kaupungissa ja sen ympäristössä, viinialueella, jota kutsutaan nimellä Marco de Jerez. Sherry on joukko toisistaan poikkeavia viinityyppejä, joita yhdistävät valmistusalue, käytettävät rypäleet ja kypsytys solera-menetelmällä. Sallitut rypäleet ovat Palomino, Pedro Ximenez ja Moscatel. Sherry kuuluu nauttia erityisesti sherrylasista, 'catavinos', joka on kapeahko jalallinen tulppaanimallinen kirkas lasi. Säilyvyys avatussa pullossa riippuu kypsytystavasta. Biologisesti kypsytetyt, miedot ja flor-kerroksen alla kehittyneet eivät kestä avatussa pullossa tavallista valkoviiniä pidempään. Oloroso-tyyppiset, oksidoituen kypsyneet, kestävät joitakin viikkoja.

Vermutti
Vermutti on maustettu väkevä viini. Sitä on sekä punaisena (makea) että valkoisena (kuiva tai makea) versiona. Kuivaa vermuttia kutsutaan joskus "ranskalaiseksi" ja makeaa punaista vermuttia taas "italialaiseksi". Molempia tyyppejä valmistetaan kuitenkin kummassakin maassa. Vermutin nimi tulee päämausteeksi käytetyn koiruohon saksankielisestä nimestä Wermut. Nykyisin niin Saksassa, Ranskassa kuin myös Yhdysvalloissa ja Bulgariassa tehdään sekä makeaa että kuivaa Vermuttia. Valmistuksessa käytetään usein perusviininä kevyttä valkoviiniä. Siihen lisätään maustekasveista tehtyjä uutteita ja tisleitä, väkevää viinaa ja sokeria. Vermutit nautitaan esimerkiksi aperitiivina viilennettynä sellaisenaan tai jäiden kanssa, mutta niitä voidaan käyttää monissa cocktaileissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti