torstai 13. lokakuuta 2016

Viinin ja ruoan yhdistäminen

-Juomat määräytyvät tilaisuuden luonteen mukaan

-Juoman tulee täydentää ruoan makua

-Kevyt viini tarjotaan ennen täyteläistä viiniä

-Valkoviini ennen punaviiniä

-Kuiva viini ennen makeaa viiniä

-Nuori ja yksinkertaisempi viini enne iäkästä ja laadukasta viiniä

-Älä tarjoa olutta, laatuviiniä ja snapseja sekaisin.

-Valkoviiniä kalalle, kanalle ja muille vaaleille ja vähärasvaisille linnuille

-Punaviiniä punaiselle lihalle

-Makea valkoviini hedelmäisille jälkiruoille ja makea madeira tai sherry kermaisille jälkiruoille




Mikä viini/ juoma sopii pääsääntöisesti seuraaville ruokalajeille?


  • KEITOT
    • Yleisesti vesi
    • Kala- ja äyriäiskeitot: kuiva valkoviini
    • Kermaiset keitot: kuiva madeira, sherry
    • Rasvaisemmat ja ruokaisammat keitot: esim. kevyehkö punaviini

  • MUNARUOAT
    • Yleisesti vesi

  • KALARUOAT
    • Lohikalat: kuiva valkoviini
    • Paistetulle lohelle myös kevyt punaviini ja ròseviini

  • SISÄELINRUOAT
    • Kevyet ja keskitäyteläiset punaviinit ja voimakkaan makuiset valkoviinit

  • RIISTARUOAT JA PORO
    • Täyteläiset ja keskitäyteläiset laatupunaviinit

  • NAUDAN LIHA
    • Keskitäyteläinen tai täyteläinen punaviini

  • SIAN LIHA
    • Kuiva ja puolikuiva valkoviini, kevyt punaviini, kuiva ròseviini

  • LINNUN LIHA
    • Lintujen lihan väri ja maku vaihtelevat, joten hyvin monet viinit sopivat niille
    • Kuiva tai puolikuiva valkoviini, ròseviini, kevyt punaviini
    • Rasvaiselle ja riistalinnuille sopii hyvin kuiva ròseviini ja kevyt punaviini

  • SIENI JA KASVISRUOAT
    • Vesi ja kivennäisvesi
    • Väitetään, että makuyhdistelmä sieni- alkoholi ei tunnu hyvältä, joten vesi on selkein ratkaisu. Voidaan tarjoilla kuivaa valkoviiniä, kevyttä punaviiniä tai kuivaa ròseviiniä

  • MAKKARA
    • Olut

  • JUUSTOT
    • Sherry, portviini, väkevä, makea- muscat- viini, puolimakea tai makea valkoviini, pehmeä, keskitäyteläinen tai täyteläinen punaviini

  • HEDELMÖISET JÄLKIRUOAT
    • Makea valkoviini, makea kuohuviini

  • KERMAISET JÄLKIRUOAT
    • Makea muscat- viini, makea madeira, malaga, sherry ja tokaiji
!! JÄLKIRUOKAVIININ ON OLTAVA ASTETTA MAKEAMPI KUIN ITSE JÄLKIRUOKA!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti